Vooral de jeugd en hun ouders kiezen voor gezond

Elke zaterdag stromen er zo’n 800 mensen de kantine van Kolping Boys binnen. Ouders, opa’s en oma’s, leiders, scheidsrechters en kinderen die allemaal voor of na de wedstrijd iets willen eten of drinken. Een grote groep vrijwilligers doet hun uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te helpen en als het even kan ook een gezonde keuze aan te bieden. Want sinds de Alkmaarse club één van de modelkantines is van Lekker Bezig moet gezond de boventoon voeren.

Om dat te doel te bereiken, verrichten Jan Koster als ambassadeur van het JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en verenigingsmanager Jan Beuckens goed werk. “Kolping Boys is één van de grootste clubs in de regio”, legt Beuckens uit. “Door onze deelname aan Lekker Bezig willen we het goede voorbeeld geven. Iedereen gezond laten eten in de kantine is niet te doen. We merken wel dat we vooruitgang boeken.”

Winst op zaterdag

De winst behalen ze vooral op zaterdag. “Dan speelt de jeugd. Hun ouders willen graag het beste voor hun kind en maken regelmatig een gezonde keuze. Op zondag merken wij dat het moeilijker gaat. De recreanten willen vooral een biertje en een bal gehakt na hun wedstrijd. Dat krijg je er niet zomaar uit.”

Koster wil met de club dan ook voorzichtig stappen vooruit zetten. “Het roer volledig omgooien, stuit alleen maar op weerstand. We hebben het gezonde aanbod dan ook naast het reguliere aanbod gezet. We zien dat er steeds meer gezonde keuzes worden gemaakt. In de toekomst kunnen we dan wellicht steeds een vette hap van het menu halen.”

Limonade

De vrijwilliger spreekt uit ervaring. “In eerste instantie hebben we de limonade in de rust vervangen door water. Ouders konden dat niet waarderen en namen zelf limonade mee naar de club. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de middenweg. We hebben nu suikervrije limonade en doen maar een heel klein scheutje in de kan. Nu horen wij er niemand meer over.

Koster was de initiatiefnemer van Lekker Bezig bij Kolping Boys. “Als ambassadeur van het JOGG en lid van Kolping Boys ben ik een aantal jaar bezig geweest om een omslag in de kantine teweeg te brengen. Het ging echter steeds moeizaam, omdat ik op veel weerstand stuitte. Toen we overstapten naar de Sligro als ambassadeur kwam alles in een stroomversnelling. Zij brachten mij in contact met de juiste mensen bij de KNVB. Dankzij hun hulp heb ik Lekker Bezig bij Kolping Boys van de grond gekregen. Ik kreeg de juiste informatie en communicatie-uitingen en heb daarmee het bestuur kunnen overtuigen.”

Aangevuld assortiment

Sinds september is Kolping Boys één van de modelkantines van Lekker Bezig. De club heeft het assortiment aangevuld met bijvoorbeeld volkoren tosti met mozzarella en tomaat, het broodje pulled chicken en de wrap met zalm. Ook voert de club in de winter soep in. De uitingen van Lekker Bezig komen op meerdere plekken op de accommodatie terug waaronder met een tekst bij de ingang en fraaie vlaggen met het clublogo bij de velden. Voor een aantal jeugdteams en hun tegenstander staat bovendien wekelijks de Teambox met fruit klaar. Het leverde het zilveren vaantje van het JOGG op, als bewijs voor de gezonde sportkantine.

Het aanbod in de kantine heeft Kolping Boys samengesteld met de Sligro en de KNVB. Koster: “We hebben gekozen voor de opties die wat langer houdbaar zijn en gemakkelijk zijn klaar te maken. De vrijwilligers achter de bar merken dat een gezonde bestelling helemaal niet meer werk hoeft te zijn. Vaak is het nog sneller om een broodje pulled chicken of een wrap klaar te maken dan bijvoorbeeld een broodje kroket.”

Ook Beuckens is enthousiast, maar ziet nog wel ruimte voor verbetering. “De vrijwilligers achter de bar kunnen de gasten nog vaker wijzen op het gezonde alternatief. Wanneer iemand een tosti bestelt, kunnen ze hem of haar bijvoorbeeld ook laten kiezen voor de volkoren tosti met tomaat en mozzarella. Dat is een kwestie van gewenning en willen.”

Barcoaches

Om dit nog beter te organiseren, wil hij gaan werken met barcoaches. “Dit zijn vrijwilligers die al langer bij ons achter de bar staan. Zij zijn eens in de zes weken op zaterdag of zondag het aanspreekpunt voor de gehele kantineploeg en staan dan boven de normale bezetting. Zij dragen meer verantwoordelijkheid, maar worden gecompenseerd met een vrijwilligersvergoeding.”

Ook Koster ziet dat er nog stappen gemaakt kunnen worden. Wat er in korte tijd al is bereikt, maakt hem trots. “ Zelfs de grote criticasters zijn om. Dat is een goed teken. We gaan nu rustig doorbouwen en voorzichtig het aanbod in de kantine veranderen. Alles wat nieuw is, gebeurt met toestemming van het Voedingscentrum. We laten niet meer los.”