De Team:Fit Coaches staan voor je klaar

Onder de noemer ‘Samen Lekker Bezig’ werken de KNVB en Sligro aan het samenstellen van een gezonder assortiment in de voetbalkantines. De Team:Fit Coaches staan daarbij klaar voor extra begeleiding, voor alle sportverenigingen van Nederland.

“Wat wij precies doen als coaches van Team:Fit? Wij stimuleren sportverenigingen om aan de slag te gaan met het aanbod in de kantine door ook een gezondere keuze aan te bieden.  Oók ja, niet alleen maar. Wij zijn er echt niet op uit om het bier en de bitterballen te verbieden.” Aldus Irene Walk.
Geheel gratis

Walk werkt voor Team:Fit, een landelijk initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Een logische combinatie met het programma ‘Samen Lekker Bezig’, aldus de Team:Fit Coach. “Het bijt elkaar niet, integendeel. We versterken elkaar juist. Waar een voetbalclub al bezig is met de gezondere kantine van Samen Lekker Bezig, daar kunnen wij de club begeleiden in dat traject. Daarbij kijken we niet alleen naar het assortiment, maar ook naar gezond houden van de clubkas én het enthousiasmeren van de leden en kantinebezoekers. En het mooie is; die begeleiding is geheel kosteloos”, zegt Walk. “Clubs kunnen dus gewoon een beroep op ons doen. Daar zijn wij immers voor.” 

De coaches van Team:Fit gaan langs bij clubs die zelf contact opnemen. Dit kunnen ze doen via de website, via een JOGG-regisseur of via een accountmanager van Sligro bijvoorbeeld. Ook kun je nu heel gemakkelijk een Team:Fit Coach aanvragen via www.samenlekkerbezig.nl/coach

Als eerste stap volgt dan een oriënterend intakegesprek. Vragen als ‘wat doet de club al’ en ‘wat is de motivatie om te willen veranderen’, staan daarbij centraal. Het intakegesprek voert ze, bij voorkeur, met minimaal een lid van de horeca en iemand van het bestuur. Dat is een bewuste keuze, verklaart Walk. “Omdat we het willen borgen in het beleid van de club. Het moet niet door één enthousiast lid worden opgezet want als die dan wegvalt, komt het hele proces ineens op losse schroeven te staan.” Ook het argument dat dit alleen maar iets voor grotere verenigingen is, snijdt volgens haar geen hout. “Want bij kleine verenigingen is het assortiment vaak kleiner, waardoor de richtlijnen soms juist sneller door te voeren zijn.”

Kantinescan

Als de vereniging klaar is om aan de slag te gaan, wordt er een Kantinescan gemaakt van het huidige assortiment. Dit is een praktische online tool van het Voedingscentrum om het aanbod en de uitstraling van de kantine in kaart te brengen. “Op basis van het rapport dat uit de Kantinescan komt, geven we tips en adviezen. De vereniging gaat daarna zelf aan de slag om de veranderingen door te voeren, maar uiteraard kunnen ze altijd op ons terugvallen met vragen. Nog een tip: organiseer een eigen ‘Team:Fit’ binnen de vereniging. Een groepje vrijwilligers dat uit interesse mee wil denken, zodat het meer gedragen wordt en niet op de schouders van één persoon rust. De veranderingen gaan over het assortiment, maar ook over de indeling van de kantine. Het fruit goed zichtbaar op de toonbank presenteren stimuleert dat het ook daadwerkelijk verkocht zal worden.

Bij het adviseren van de verenigingen conformeert Team:Fit zich aan de vier richtlijnen van het Voedingscentrum. De eerste regel is daarbij: ‘Zorg dat er in elke productgroep een betere keuze aangeboden wordt. In plaats van alleen een witte tosti, ook een bruine tosti. Of in plaats van chips, ook een zakje popcorn. Regel twee is dat de betere keuzes op een prominentere plek komen te liggen. De kans dat iemand dan voor een gezonder product gaat, wordt daarmee vergroot. Regel drie:  stimuleer het drinken van water door bijvoorbeeld een watertap op de bar. En regel vier: neem schriftelijk in het beleid op dat de kantine voldoet aan de ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’.  
Begin klein

Clubs weten vaak niet goed waar ze moeten beginnen, weet de Coach uit ervaring. “Begin klein, zeggen wij. Je hoeft niet ineens het hele assortiment om te gooien.” En, ook niet onbelangrijk, de vereniging bepaalt zelf het tempo. “Willen ze het binnen twee maanden, dan vinden wij dat prima, maar er kan ook best een heel jaar overheen gaan.”

Een ander punt van zorg bij verenigingen, zo weet Walk, is het financiële gedeelte. “Een club is bang dat de omzet lager zal zijn en dat is natuurlijk heel spannend, dat begrijpen wij best. Maar wij weten uit ervaring dat de omzet meestal gelijk blijft of zelfs stijgt. Ook al kunnen we natuurlijk geen garanties geven. Maar er worden geen producten uit het assortiment gehaald, er komt alleen wat bij. Namelijk een ‘betere keuze’. Dat betekent dat er ook een kans is dat je mensen naar je kantine gaat trekken, die voorheen niet in de kantine kwamen. Bijvoorbeeld de ouders die de kantine voorheen meden omdat er alleen maar ongezonde producten werden verkocht. Die komen nu waarschijnlijk wel binnen om hun kind op een gezondere snack te trakteren.”  

Sarina Wiegman

Met een gloednieuwe campagne spreken de KNVB en Sligro voetbalverenigingen aan om zelf ook een Team:Fit Coach aan te vragen. Voor deze campagne sprak Irene met Sarina Wiegman, de bondscoach van de gouden OranjeLeeuwinnen. “Zij onderstreepte dat het voor topsporters echt anders is dan voor recreatieve sporters. Topsporters worden immers begeleid in hun eet- en voedingspatroon. Maar sport en gezonde voeding horen – op alle niveaus – bij elkaar. Ze is groot voorstander van het concept dat kantines hun assortiment gaan aanvullen met gezondere producten zodat er in ieder geval een keuze is. Met elk kind dat een banaan eet in plaats van een bakje patat, is een stapje gezet.”

Of ze het iedere club zou aanraden? “Absoluut”, knikt Walk. “Geef ons een keer een uurtje om in gesprek te komen en de richtlijnen uit te leggen. Als je het dan niets vindt, is het ook prima hè. Maar dan weet je ook waar je nee tegen zegt. En misschien blijkt tijdens het gesprek wel dat het bij jouw club al heel goed op orde is, dat zou ook zomaar kunnen. Dan hoef je helemaal niet zoveel aan te passen om een certificaat te behalen. Vaak klopt het beeld dat mensen van een ‘gezondere kantine’ hebben niet met de werkelijkheid. Wij komen graag langs om daar meer helderheid in te verschaffen.”