Gezonde voeding heel erg belangrijk bij FC Lisse

Of hij het andere verenigingen zou aanraden? Cees Verburg knikt enthousiast. ‘Zijn’ FC Lisse verkreeg begin september het predicaat bronzen kantine en hij is er maar wat trots op. “De ouders van nu vinden gezonde voeding heel erg belangrijk. Dat merk je aan alles.”

Nu een dik jaar geleden zette FC Lisse de eerste stapjes op weg naar een gezondere kantine. Na een lastige opstartperiode in het eerste half jaar, kwam de vaart er vanaf begin dit jaar lekker in. “We hebben het vanaf januari meer projectmatig opgepakt”, vertelt Verburg, bestuurslid facilitaire zaken. Dat zou ook zijn tip zijn aan andere clubs, benadrukt hij. “En zorg dat je de zaken goed op orde hebt, vóór je de producten gaat aanbieden.”

Goed informeren

Het goed informeren van de betrokken vrijwilligers in de beginfase van het proces is een van de belangrijkste onderdelen. “En daarbij moet er ruimte zijn voor vragen”, vindt Verburg. “Die mogen best kritisch zijn. Misschien juist wel kritisch. Dan kun je proberen uit te leggen wat je precies gaat doen en waarom je het als vereniging belangrijk vindt om die stappen te zetten.”

Net als bij andere clubs zat ook niet iedereen bij FC Lisse te springen om veranderingen. Gezond eten en drinken prima, maar moest dat nou per se in hun voetbalkantine? Maar wat bleek, nadat het idee van de gezonde kantine werd uitgelegd, bleek het merendeel de veranderingen wel degelijk te omarmen. “Eerst was er wat weerstand, maar uiteindelijk was ruim negentig procent van de mensen enthousiast over de gezondere keuzes. Zeker de ouders van nu vinden gezonde voeding voor hun kinderen gewoon heel erg belangrijk. Dat merk je aan alles.”

Finale check

Met een enthousiast projectteam, dat de laatste maanden het proces begeleidde en ondersteunde richting de vrijwilligers, werd er in de zomermaanden met man en macht gewerkt om de gezonde kantine bij de start van de competitie te kunnen openen. Dat had misschien ook al wel in mei gekund, maar Lisse besloot nog even te wachten. “We wilden het écht goed op orde hebben.” En dat lukte. Een week voorafgaand aan de opening deed Team:Fit nog een finale check op het assortiment. “Dik in orde”, zo luidde het commentaar en op 3 september was de opening van de gezonde kantine een feit.

Inmiddels een paar weken verder merkt Verburg dat de broodjes kipfilet, de bruine tosti’s en de popcorn niet aan te slepen zijn, net als de gezondere, minder suikerhoudende frisdranken. En niet alleen onder jongeren vinden die producten gretig aftrek, ook de ouderen zijn enthousiast. “Bruin is de basis, om een wit broodje moet je echt vragen. Dat is even een proces waar je doorheen moet met je vrijwilligers, maar het loont.”


Zichtbaarheid cruciaal

Zichtbaarheid van de producten is daarbij van cruciaal belang, zeker ook bij de minder suikerhoudende dranken. Gezonde alternatieven wegstoppen achter andere, minder gezonde producten? Dan kun je het net zo goed niet doen. “Die kantinescan en de feestelijke opening zijn er natuurlijk niet voor niets. Het moet niet zo zijn dat wanneer de mensen van Team:Fit een paar weken later terugkomen, alles ineens weer bij het oude is. Nee dat is een continu proces. Het gezondere eten en drinken moet steeds vooraan in de koeling liggen.”

Angst voor minder inkomsten is er niet bij de club. “Ja, de kan water op de bar scheelt misschien in de verkoop van flesjes water”, realiseert Verburg zich. “Maar of dat daadwerkelijk zo is, moeten we nog ondervinden.” En dan nog, zo redeneert hij. “Misschien wordt er wel minder patat en frikandellen verkocht, maar daar tegenover staat wel een enorme toename aan tosti’s en broodjes kipfilet.”