"Een markt vol inspiratie!"

Dat was zomaar één van de reacties op de inspiratiemarkten van Lekker Bezig in elke vestiging van Sligro, waar zo’n vijfhonderd kantinebeheerders en -bezoekers op afkwamen.  

Kijken naar al die frisse, kleurrijke producten. Luisteren naar de toegewijde uitleg van het Sligro-personeel. Profiteren van de tips van deze medewerkers, bijvoorbeeld over hoe een product behalve vers, óók langer houd- en bruikbaar is te houden. De aanwezigen konden het allemaal zichtbaar waarderen. Zeker wanneer het soms net dat benodigde zetje opleverde in de goede richting.

 Gevarieerd en simpel tegelijk

“Ik probeer al wel van alles, toch lukt het nog niet altijd zo goed. Maar ik denk dat het advies om het een en ander in het zicht te leggen, echt gaat helpen. Ik probeer gauw budget vrij te maken voor een vitrine op de bar.” Realisme heerste er ook, zoals bij een vrijwilliger van Blauw Geel’38 uit Veghel. “Verantwoorde voeding is nog wat wennen in de kantine. Er is een bepaalde cultuur, gezelligheid, denk aan het bierelftal. Maar het is belangrijk dat mensen ook nieuwe producten kunnen proeven.” “Zo zouden wij graag een gezonde pizza willen hebben. Die kan dan mooi in het warmhoud display komen te liggen, naast de worstenbroodjes. Dan is er voor iedereen een extra keus.” Suggesties voor gevarieerde, lekkere en simpel te maken gerechten sprongen op de markten uiteraard opvallend in het oog. “Ik had niet gedacht dat we hiermee zoveel mensen konden inspireren”, vertelt één van de medewerkers van Sligro. “En het zijn inderdaad helemaal geen moeilijke recepten, hoor.”

 Veel zin om van start te gaan

Even een startpakket voor voetbalkantines meepakken (“Iedereen denkt hier goed met je mee”), meetossen voor een gratis kaartje voor Nederland-Tsjechië (“Een leuke aanvulling”) en vooral veel proeven; het waren verspreid over Nederland stuk voor stuk smaakvolle ingrediënten. Of, in de woorden van één van de bezoekers na afloop van ‘haar’ inspiratiemarkt: “Jemig, wat een leuke ideeën allemaal. Geweldig. Ik heb er helemaal zin in om dit ook bij onze vereniging uit te proberen.”